Monday, 6 February 2017

Monday, 6 February 2017|23:14 | borak
Tutorial RESIZE / Kecilkan Gambar 

ASSALAMUALAIKUM dan HAI semua.
Moy nak kongsi cara paling mudah resize atau kecilkan gambar dengan menggunakan photoscape.
Tutorial ni kita buat untuk saiz favicon.
Boleh tengok kat entri ni - Tutorial Tukar Favicon Paling Mudah


1. OPEN photoscape . Kalau takde , download kat sini >> DOWNLOAD PHOTOSCAPE FREE

 Click bahagian yg Moy bulatkan tu (EDITOR)

2. Pilih folder gambar korang berada.


3. Click pada gambar korang nak resize kan menjadi kecik.
*pastikan gambar tu segiempat tepat. korang boleh crop menjadi segiempat kalau gambar tu bentuk lain*


4. Kemudian click RESIZE , adjust width dan height kepada 16x16px 
*kalau saiz width dan height tak sama, tu tandanya gambar korang tak segiempat tepat!*


5. Tadaaa! gambar korang dah jadi kecik macam semut! kekeke.. Then, tekan SAVE !


6. Pilih SAVE AS dan click !


7. Click DEKSTOP *senang korang nak cari semula gambar tu nanti* , kemudian namakan gambar yg korang dah edit tadi dan SAVE !


Tadaaa!!!! Siap . Boleh guna untuk favicon/logo blog!
*semut lagi beso dari saiz ni..kekeke*



-selamat mencuba-



FOLLOW :

LIKE FACEBOOK :

No comments:

Post a Comment